Valgurnen ble i denne sammenheng tatt vare på av byggforvaltning og pusset opp av Steinar Haugli, som påtok seg arbeidet med å pusse den opp. Steinar jobber ved vann og avløp avdelingen i Målselv kommune og har brukt ledige stunder til å pusse opp urnen.

I arbeidet med oppussingen, er det gjort grundig reasearch, for å finne informasjon om fargeskalaer på denne type valgurne. Det er lagt gullfarge på de samme linjene som var gullfarget fra starten av. Rødfargen i våpenskjoldet foran er av typen "Gammel post rød" og er justert for å få riktig fargenyanse på denne. Selve valgurnen er pusset, renset og oljet, for å få riktig matte utseende.

Vi er svært takknemlig over den gode jobben Steinar Haugli har gjort med å pusse opp denne flotte historiske valgurnen som nå er nå plassert i formannskapssalen/kommunestyresalen på kommunehuset i Målselv.

 

Vidkunn Haugli har oppsummert følgende i forhold til historikk og fakta om valgurnen:

 

VALGURNE FRA 1885

Denne valgurna er laget i støpejern ved Drammens Jernstøberi, som laget alt fra vedkomfyrer og vaffeljern til Wergelandsstatuen i Studenterlunden. Det ble laget iallfall to størrelser av disse valgurnene, og dette er den store utgaven med en vekt på 43 kg. Lengde 49,5 cm, bredde 35,5 cm og høyde 52 cm.

Stortingsvalget i 1885 sies å være det første virkelig hemmelige valg i Norge. I den tid var det menn som var bemidlet som hadde stemmerett. De første kvinner som fikk stemmerett, kunne delta ved kommunevalget i 1901. Som vi kjenner til, ble det ikke alminnelig stemmerett for menn før i 1898 og for kvinner i 1913.

Vi legger merke til at løvefiguren på framsida av valg - eller stemmeurna ikke samsvarer med den norske riksvåpenløva av i dag. I 1885 var vi i personalunion med Sverige, og den løva vi ser her, er tilnærmet lik den som ble godkjent av kong Oscar l ved kongelig resolusjon av 10. juli 1844. Ellers er det å si at våpenmerket løve med øks i framlabbene i norsk historie går tilbake til 1200- tallet.

Opp gjennom åra har vi hatt mange varianter av stemmeurner - i aluminium, i plast og i kryssfiner m.v. Denne solide urna kan stå her i et hus der politikk utøves, og der den kan minne oss alle om hvor viktig det er å verne om vår demokratiske styreform.


Vidkunn Haugli