Brenning av bygning

Brannvesenet kan assistere ved brenning av bygninger som en øvelse. Det er ikke tillatt å brenne en bygning uten at det inngår som i en øvelse i regi av brannvesenet.  Brenning av bygning er ikke å anse som en rivingsmetode som kan brukes istedenfor ordinær riving.

Ihht til plan- og bygningsloven er det krav om at det er gitt tillatelse til riving fra bygningsmyndigheten før riving av bygget kan skje.  Øvelsesbrenning er å anse som riving og krever derfor tillatelse.  Dersom bygningsmyndigheten gjennom et pålegg krever et bygg revet, er det ikke nødvendig med noen egen rivingstillatelse.  Før søknad om riving sendes inn, skal naboer og gjenboere varsles.  Når søknaden gjelder riving må søker også sørge for å varsle de som har pengeheftelser i eiendommen.  Erklæring om at disse er varslet skal følge saken.  Det er i utgangspunktet eier av bygget som er ansvarlig for å framskaffe rivingstillatelsen.  Dersom alt vesentlig av avfall/materiale ut over gammelt trevirke er blitt fjernet før påtenning er det ikke nødvendig med utslippstillatelse etter forurensningsloven.

Mer informasjon om søknad om riving finner du her.

Den som søker å få brenne en bygning må betale for alle kostnadene brannvesenet har ifbm øvelsen/assistansen. Eksempel på kostnader for 3 t øvelse finner du her.

Kommunalt reglement ved brenning av bygning

Kontrollskjema ved brenning av bygning

Brenning av avfall

Brannsjefen har ikke anledning til å gi tillatelse til bråtebrenning eller brenning av trevirke, kvist, greiner osv. Dette med bakgrunn i at brenning av avfall, bygningsavfall, bråtebrenning og lignende er i strid med forurensningsloven.
 
Brann og redning oppfordrer innbyggerne i kommunen til å levere sitt hageavfall, trevirke, kvist, greiner osv til godkjent avfallsmottak. Les mer om ordningen under Renovasjon.