Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Corona-viruset: Vår beredskap – råd og tips

Publisert , Oppdatert 03. februar 2020
Coronavirus - vaner som forebygger smitte

Coronavirus - vaner som forebygger smitte

Vi er nå inne i influensasesongen og vil anbefale alle å ha fokus på hygiene. Kommunen har en egen beredskap mot verdensomspennende epidemier.

Det pågår for tiden et utbrudd av coronavirus-sykdom i Kina. Som følge av dette har smitte blitt påvist i andre land, også i Europa. De smittede har da vært på reise i de berørte områdene.

Det har så langt ikke blitt påvist smitte i Norge.

Målselv kommune har en egen beredskapsplan for såkalte pandemier (verdensomspennende epidemier).

Norsk Folkehelseinstitutt leder det faglige arbeidet knyttet til infeksjonssykdommer, og dersom du ønsker mer informasjon om utbruddet kan du se på deres nettsider:

Reiseråd

Det er så langt ingen spesielle anbefalinger til den norske befolkningen i forbindelse med denne sykdommen. Men skal du reise til Kina anbefaler vi at du sjekker reiserådene på nettsidene til Norsk Folkehelseinstitutt.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Hubei-provinsen som ikke er strengt nødvendige.

Vi er nå inne i influensasesongen, og vil anbefale alle å ha fokus på hygiene. Dette betyr å hoste/nyse inn papirtørkle eller i albuen og vaske hender etter å ha vært ute blant folk, før mat og etter toalettbesøk.
 
Spørsmål og svar
  • Jeg har vært i kontakt med personer fra Kina. Bør jeg teste meg eller ta noen forholdssregler?
Vi anbefaler ikke testing av personer som er friske. Det er kun personer som har tegn på luftveisinfeksjoner, som har vært i de berørte områdene i Kina de siste ukene eller som har vært i nærkontakt med personer som har fått påvist smitte som skal testes. Disse må da ringe legevakta (tlf 116 117) eller sin fastlege og avtale testing.
  • Hvor sannsynlig er det at smitten kommer til Målselv?
Det er ikke mulig å si noe eksakt om sannsynlighet. Men det er mulig. Dette vil da dreie seg om personer som har vært på reise i de berørte områdene i Kina.
 
  • Jeg har vært på reise i Kina og har blitt forkjølet. Hva gjør jeg?
Dersom du har vært i de berørte områdene i Kina de siste to ukene før du ble syk eller har vært i nærkontakt med personer som har fått påvist smitte kan du være smittet. Du må da ringe enten legevakta (tlf 116 117) eller din fastlege og avtale testing.
 
  • Jeg har vært i kontakt med en person som har vært i Kina og som var forkjølet. Hva gjør jeg?
Det er for tiden influensasesong, og det er mange som er syke. Personer som kan ha vært utsatt for smitte av coronavirus er nok klar over faren og vil ta kontakt for testing. Dersom helsepersonellet mistenker at det kan dreie seg om den nye coronavirus-sykdommen vil smittevernlegen i kommunen bli varslet, og alle som kan ha vært utsatt for smitte fra denne personen vil bli kontaktet og gitt informasjon. Dersom du ikke har hørt noe fra helsemyndighetene trenger du ikke å bekymre deg for coronavirus-sykdom.
 
  • Hvordan forbereder Målselv kommune seg på denne sykdommen?
Målselv kommune har en egen pandemiplan med en rekke tiltak som kan være aktuelle ved såkalte pandemier. I den fasen vi er inne i nå går vi igjennom tiltakene og sikrer at vi kan iverksette disse dersom det blir aktuelt.

I første omgang gjelder det å sikre at legevakta og fastlegene er forberedt på å håndtere en situasjon der det er mistanke om smitte. I tillegg skal kommunen sikre oppsporing av kontakter for informasjon dersom det oppdages et tilfelle der coronavirus-sykdom er sannsynlig.