Flere husstander har i dag gått bort fra oljefyring men har fremdeles en nedgravd tank på eiendommen. Selv om tanken er fyrt "tom" er det ofte flere liter med restolje igjen i tanken som utgjør en betydelig forurensningsfare. Ved en lekkasje er det eier av tanken som er ansvarlig for eventuelle skader lekkasjen medfører og bekostning av opprydningstiltak ved fourensning. 

 

Kommunestyret vedtok 05.12.2018 en lokal forskrift om nedgravde oljetanker for Målselv kommune. 

Forskriften vil ha betydning for deg som eier en oljetank. Den fastsetter blant annet: 

  • Forskriften gjelder for alle nedgravde oljetanker uavhengig av størrelse og for hele kommunen. Med nedgravd menes at tanken ligger slik at ikke hele tanken kan inspiseres utvendig. 
  • Du har plikt til å ha periodiske tilstandskontroller eller automatisk lekkasjeovervåkning for å sikre at tanken til enhver tid er i betryggende stand. Kontrollen skal dokumenteres skriftlig og meldes inn til kommunen. 
  • Du skal gi skriftlig melding til kommunen dersom du har en nedgravd oljetank eller skal grave ned en oljetank. 
  • Du skal gi skriftlig melding til kommunen om en tank ikke lenger er i bruk. Melding om tanker som fjernes legges i byggesaksmappen til eiendommen som dokumentasjon på fjerningen. 

Nedgravde tanker som ikke er i bruk

  • Tanker som midlertidig tas ut av bruk skal tømmes for olje og sikres. 
  • Tanker som permanent tas ut av bruk skal tømmes, rengjøres og graves opp. Tanken leveres deretter til godkjent mottak. 

Dersom særlige grunner vanskeliggjør oppgraving av en tank skal det sendes skriftlig søknad til kommunen om at tanken istedenfor rengjøres og fylles opp med sand og grus sammen med begrunnelse.  

 

Dokumentasjon, meldinger eller søknader sendes til postmottak@malselv.kommune.no

Hele forskriften med utfyllende bestemmelser kan finnes her

 

 

Du kan søke støtte fra ENOVA i 2018 og 2019 dersom du fjerner oljetanken og samtidig går over til en varmeløsning som støttes.

Mer innformasjon kan finnes på Enovas sider eller på oljefri.no  

 

Kommunens kontaktperson er Marie Hansen og kan kontaktes på marie.hansen@malselv.kommune.no