Dette fantastiske kunstverket finner i krysset mellom Målselva og E6 ved Olsborg, plassert opp mot kommunens tusenårssted. Kunstneren er sicilianeren Alfio Bonanno. Målselv Varde er omtalt i Amy Dempseys kunst-reisehåndbok "Destination Art". I følge boka er varden en av de 200 viktigste kunstprosjektene i verden. Varden er lagd av lokalt utsprengt grunnfjell, og av svidde furutrær, og er ca. 16 meter høy. Kunstverket symboliserer kontakt mellom mennesker.I den forbindelse  ønsket man å fokusere på estetikk, tilgjengelighet og kunnskap i tilknytning til vassdraget.

Dette resultatet har fått navnet  Målselv Varde.

Sommeren 2000 hadde Målselv besøk av naturkunstneren Alfio Bonanno fra Danmark (og Sicilia). Bonanno har i ettertid formet ut ide og tegninger for utsmykking av Trollhaugen med skulpturen som omtales her.

Skulpturen  skal være for både lokalbefolkning og veifarende.  Krysningspunktet mellom E6 og Målselva var et naturlig stedsvalg, siden dette allerede var definert som en rasteplass. Det ligger sentralt i Målselv kommune.

Av flere grunner har forarbeidet med skulpturen tatt tid.  En trengte avklaring på tekniske og sikkerhetsmessige utfordringer, det var nødvendig med bred lokal forankring for prosjektet, og en hadde behov for en  betydelig økonomisk sikkerhet for å gjennomføre det.

Forberedelser og bygging tok fire år.

Målselv Varde er bygget av sprengt gabbro fra Balsfjord og furu fra Øverbygd i Målselv.

Den er resultat av en dugnad mellom offentlige og private ressurser.

Merk: Steinvarder har lang tradisjon i Norge. Vandrere har etterlatt seg spredte varder langs stier og veier for å  markere ruta. I gamle dager ble stein og trevarder plassert ved strategiske steder i landskapet. Når disse ble tent fungerte  de som varsellamper, og dermed en form for kommunikasjon.