Tryg Forsikring roper et varsku og minner om isvettreglene som for to år siden ble lansert i samarbeid med Norges Livredningsselskap.

Når noen ligger hjelpeløse i det kalde vannet, vil den umiddelbare reaksjonen til de fleste av oss være å styrte frem for å hjelpe. Det er faktisk noe av det siste du bør gjøre, fordi da er sjansen stor for at du selv går gjennom isen.

– Du må først ha en plan for hvordan du skal nå frem til vedkommende, uten selv å risikere å falle gjennom isen, forklarer pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

Når isen legger seg, kommer det dessverre alltid meldinger om alvorlige ulykker på tynn is. Derfor ønsker vi at folk nå lærer seg de ni viktige isvettreglene.

– Isvettreglene må bli like kjent som fjellvettreglene. De er minst like viktige, sier Roald Stigum Olsen.

Når isen legger seg i et vann eller vassdrag er det særlig viktig å være klar over at det andre steder i nærheten faktisk kan bli tynnere islag der isen gjerne la seg først i området. Dette fordi tilfrysing frigjør varmeenergi som kan smelte allerede eksisterende is. Derfor er det viktig både å måle istykkelsen flere steder og ikke minst kjenne de lokale forholdene på stedet.

Hva skal man så gjøre når man ser at noen kjemper for livet i det kalde isvannet?

– Isvettregel nummer ni sier at du skal holde avstand og bruke det du har for hånden som en forlenget arm når du skal hjelpe noen opp av isen. Det kan være en redningsline, en livbøye, ski eller skistav, skjerfet ditt eller jakken din, sier Stigum Olsen til slutt.

Isvettreglene

   1.         Ha respekt for isen

   2.         Ikke gå ut på is uten å kunne svømme

   3.         Hold deg på sikker is.

   4.         Vær spesielt oppmerksom på høstis, snødekket is og våris

   5.         Bruk alle sansene når du går på isen

   6.         Gå flere i følge

   7.         Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr

   8.         Hvis du går igjennom isen; ikke få panikk

   9.         Hvis andre går gjennom isen; hold avstand

Plakat isvettreglene:

http://www.tryg.no/media/isvettreglene_78-15716.pdf