Satsene for kommunale avgifter finner dere her:
Oversikt over kommunale gebyr betalingssatser for 2025
Hva brukes gebyrene til?
Kommunen har plikt til å sørge for at innbyggerne har rent drikkevann, kloakk blir renset, avfall blir hentet og håndtert og at ildsteder blir sjekket. Gebyrene innbyggerne betaler for vann og avløp, renovasjon og tilsyn av ildsted, skal dekke kommunens utgifter til disse tjenestene, men ikke mer. Dette kalles selvkost. Gebyrene er satt sammen av ulike deler, og skal dekke:
- Driftskostnader: Utgifter til arbeidskraft, maskiner og utstyr, vedlikehold, materialer og strøm, som er nødvendige for å kunne levere tjenesten.
- Investeringer: Utgifter til bygg av nye anlegg som er nødvendige for å kunne levere tjenesten. Investeringer finansieres ved lån, og rentenivået påvirker derfor utgiftene.
Gebyret for vann- og avløp
Gebyret for vann og avløp øker i 2025 og vil også øke videre i økonomiplanperioden. Gebyret skal blant annet dekke nødvendige investeringer på disse områdene:
- Overtakelse av Rundhaug vassverk
- Utskifting av utrangert ledningsnett
- Utskifting av pumpestasjoner
- Utskifting av utstyr for håndtering av avløp
I tillegg er rentekostnader en vesentlig del av gebyret for vann- og avløp på grunn av de store investeringene. Endringer i rentenivået vil derfor påvirke gebyret.
Renovasjonsgebyret
Målselv kommune har sammen med flere av nabokommunene eierskap i Senja Avfall IKS som drifter renovasjonsordningen for husholdninger. Senja Avfall gjør egne beregninger av selvkost som faktureres kommunene, og dette fordeles på kommunens abonnenter. Denne forventes økt fremover, og da spesielt knyttet økning i CO2-avgifter og investering i ny forbrenningsovn.
Gebyret for tilsyn av ildsted
Kommunen skal inspisere piper til peiser, ovner og fyringsanlegg med jevne mellomrom. Eierne av eiendommen betaler derfor et årlig gebyr per ildsted, som dekker kostnadene til kommunen. Gebyret dekker både tilsyn og feiing etter nødvendige intervaller. Ved å fyre korrekt vil det være mindre bruk av ved, mindre risiko for pipebrann og mindre behov for feiing.
Tømming av private slamavskillere
For 2025 er det en kraftig reduksjon i prisen. Dette skyldes selvkostprinsippet, og her er det en merinntekt fra fem år tilbake som skal godskrives abonnentene. For 2026 vil gebyret øke til ca 2024-nivå.
Angående merverdiavgift (mva) på gebyr for vann- og avløp
For første termin er gjeldende mva-sats på vann og avløp på 25 prosent. Regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett for 2025 lagt opp til å redusere denne satsen til 15 prosent, antatt gjeldende fra mai 2025. Hvis regjeringens forslag blir vedtatt og trer i kraft som forutsatt vil gebyr inkludert mva bli redusert fra og med ikrafttredelsen.
Når det gjelder fakturaer for 2024 så ble disse fakturert ut med ulikt beløp per termin. Der ble første termin fakturert ut med 2023-priser og andre termin med riktig sats. Det ble gjort korrigeringer på tredje og fjerde termin, og i sum skal 2024 stemme med vedtatte gebyrer.
28.02.2025
Lene Cecilie Lettrem
økonomisjef