Barnehageloven § 2 tredje ledd stiller krav til at barnehagen skal tilpasse tilbudet blant annet ut fra barnets funksjonsnivå. Dette betyr at barnehageeier har ansvar for å se til også barn med nedsatt funksjonsevne får et barnehagetilbud i tråd med loven.
Kommunen skal sikre at barn med nedsatt funksjonsevne får et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud jf. barnehageloven § 37. Kommunens tilretteleggingsplikt gjelder tiltak som er nødvendige for at barnet skal nyttiggjøre seg av barnehageplassen.
Plikten til tilrettelegging omfatter ikke tiltak som innebærer en uforholdsmessig byrde for kommunen. Ved vurdering av om tilretteleggingen innebærer en uforholdsmessig byrde, skal det legges særlig vekt på tilretteleggingen sin effekt for å bygge ned funksjonshemmende barrierer, de nødvendige kostnadene ved tilretteleggingen og barnehagen sine ressurser. Barn kan derfor, i unntakstilfelle, bli tilbudt plass i en annen barnehage enn den foresatte ønsker.
Hvem gjelder det for?
Plikten gjelder for barn med nedsatt funksjonsevne som er bosatt i kommunen, og som har barnehageplass.
Hvordan få tilrettelegging?
For å få tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne, trengs det dokumentasjon fra sakkyndig instans og at saken opplyses godt før et vedtak fattes. Med sakkyndig instans menes de faglige instanser og personer som har hatt med barnet å gjøre fra tidspunktet funksjonsnedsettelsen ble oppdaget.
Hvem søker?
Det er foresatte, i nært samarbeid med barnehagen, som søker om tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne og innhenter dokumentasjon fra sakkyndig instans. Søknadsskjemaet sendes til Målselv kommune ved barnehagemyndighet.
Det er ikke et krav i loven om at foreldrene må søke om tilrettelegging. Det er heller ikke et krav om samtykke fra foreldrene før kommunen fatter vedtak og setter i gang tiltak for å tilrettelegge barnehagetilbudet.
Dersom kommunen vurderer å sette i gang tiltak uten at foreldrene har vært involvert, må kommunen forhåndsvarsle foreldrene om dette. Foreldrene vil da få mulighet til å uttale seg i saken før det fattes vedtak.
Hvem fatter vedtak?
Kommunen, ved barnehagemyndighet, fatter vedtak om tilrettelegging av barnehagetilbudet til barn med nedsatt funksjonsevne etter § 37 i barnehageloven.
Søknad om tilrettelegging blir behandlet etter hvert som de kommer inn. Vedtak blir sendt til foresatte, med kopi til barnehagen.
Avgjørelsen er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven, og foreldrene har klagerett på vedtaket. Klageinstans er Statsforvalter i Troms og Finnmark.