Eiendomsskatten er en frivillig kommunal skatteordning.  Den er regulert i Lov om eigedomsskatt til kommunane av 6.juni 1975 nr 29.  Den enkelte kommune er med andre ord gitt en mulighet, men ingen plikt, til å legge skatt på fast eiendom innenfor kommunens grenser.  Hvorvidt det skal være eiendomsskatt i kommunen, bestemmes av kommunestyret.

I motsetning til for eksempel inntekts- og formuesskatt, er eiendomsskatten en objektskatt.  Det vil si at skatten kun bestemmes ut i fra det objektet som beskattes, og ikke ut fra forhold knyttet til skattyteren eller hvilken nytte den aktuelle skattyter har av objektet. Man skal derfor  frem til hvilken verdi eiendommen har "i seg selv" - for en tenkt eier.  Skattyteren er normalt eieren av eiendommen.  Det har dermed ingen betydning for størrelsen på eiendomsskatten om eieren av eiendommen har god eller dårlig økonomi, om vedkommende bor på eiendommen, leier den ut eller om eiendommen ligger brakk.

Eiendomsskatten er en "fri" kommunal inntekt.  Det innebærer at kommunestyret kan anvende inntektene slik de selv ønsker.  For 2014 er eiendomsskatteinntektene budsjettert til 27 millioner kroner.

Målselv kommunestyre har i møte 03.12.2015 vedtatt den generelle eiendomsskattesatsen i Målselv kommune for skatteåret 2016.

  • For eiendomsskatteåret 2016 skal det skrives ut eiendomsskatt i hele kommunen, jf. Eigedomsskattelova (esktl.)  § 3 første ledd bokstav  a.
  • Den generelle eiendomsskattesatsen som skal gjelde for de skattepliktige eiendommene for skatteåret 2016 er 7 promille, jf.esktl. § 11 første ledd.
  • Takstvedtekter for eiendomsskatt i Målselv kommune vedtatt i kommunestyret  13.12.2012 skal gjelde for eiendomsskatteåret 2016, jf.esktl. § 10
  • Utskriving av eiendomsskatt for skatteåret 2015 er basert på takster fastsatt ved siste alminnelige taksering gjennomført i år 2007.
  • Eiendomsskatten skrives ut i 4 terminer, jf. esktl. § 25 første ledd.

Skattesats, bunnfradrag og fritaksperiode fastsettes av kommunestyret i forbindelse med budsjettbehandling hvert år.

Formannskapet har fullmakt til å avgjøre enkeltsaker om skattefritak eller reduksjon av eiendomsskatt.

Dette reguleres av eiendomsskatteloven § 28 - det må foreligge "særlige grunner" og disse særlige grunnene må gjøre det "særs urimelig" om hele eiendomsskatten ble innkrevd.

Eiendomsskatten skal innbetales i fire perioder for 2016

  •  20. mars, 20. juni, 20. september og 20. desember.

Det er kommunens takstnemnd for eiendomsskatt som er ansvarlig for takseringen. Felles klagenemd behandler klager både på takstvedtak og utskrivningsvedtak.