Fakta om Øvre Dividal nasjonalpark

Øvre Dividal nasjonalpark (Dieváidvuovddi álbmotmeahcci) er en norsk nasjonalpark som ligger i en innlandsdal- og viddeterreng i Troms, ved svenskegrensen. Parken ble opprettet i 1971, for å «ta vare på et stort område med innlandsnatur med lite tekniske inngrep i den nordlige landsdelen, for å sikre en stor diversitet i økosystemer, et høyt biologisk mangfold og mange sjeldne arter, samt kulturminner. Det er særlig viktig å ta vare på variasjonsbredden av naturtyper i tilknytning til skog, myr og vassdrag» og den dekker et område på 750 km².

Nasjonalparken ligger i Målselv kommune og den grenser opp til Dividalen landskapsvernområde. Ved utvidelsen i 2006 ble nasjonalparken utvidet med 30 km², og samtidig ble landskapsvernområdet opprettet.

Øvre Dividal nasjonalpark har et variert landskap med furu- og bjørkeskog, høyfjell, vann og myrer. Storslagne landskapsformasjoner gir innblikk i isavsmeltingens forming av landet. Den varierte naturen gir livsgrunnlag for en rik fjellvegetasjon, sjeldne sopp og lavarter, og spesielle insektarter. Dividalen er leveområde for flere av våre store rovdyr, og fjellreven yngler her inne. På våren flytter reindriftsutøvere inn i området. De følger reinsdyras naturlige trekk mot vest på våren, til kalvingsområder i kjernen av parken.  

Øvre Dividalen har kalde vintermåneder, men kan besøkes heile året. Furuskogen passer bra for en tur med barna, mens høyfjellsområdene i Dividalen har barskt klima og lange avstander mellom husværene. For å ferdes der må du ha erfaring med å ferdes i fjellet og kunne ta vare på deg selv i alle slags vær.

 

Øvre Dividal nasjonalpark brosjyre

Øvre Dividal nasjonalpark brosjyre 

Øvre Dividal nasjonalpark brosjyre 

Øvre Dividal nasjonalpark brosjyre - engelsk