Nærmiljøfunksjoner som barnehage, skole med SFO, nærbutikken og lokale møteplasser som grende- og samfunnshus er livsnerven i distriktene. Dette er en viktig forutsetning som er med på å gjøre det mer attraktivt for neste generasjon å overta en landbrukseiendom og holde den i aktiv drift. Rasjonalisering i landbruket gir færre bønder. For å sikre levedyktige lokalsamfunn må en legge til rette for boligbygging og annen næringsstruktur i tillegg til primærnæringene.   

Det skal være attraktivt å bo i Målselv enten en bor sentralt på Bardufoss eller i distriktene. Alle deler av kommunen skal ha et tilbud om boligbygging, enten i regulerte felt eller i LNFR-områder.

 

Målselv kommune skal være en attraktiv kommune for etablerte og nye virksomheter, og har ambisjoner om å bli ledende i Nord-Norge på opplevelsesbasert turisme spesielt innenfor kultur- og naturopplevelser. Målselv Fjellandsby og Målselvfossen turistsenter er de største satsingene, men tilbudet er bredt. Det skal til en hver tid være tilstrekkelig næringsareal i områder med utbygd infrastruktur til å dekke denne etterspørselen.

 

Fritidsbebyggelse i arealdelen er konsentrert til små og mellomstore hyttefelt i tillegg til Målselv fjellandsby. Planen legger ikke til rette for spredt fritidsbebyggelse.


Arealdelen består av: