Hvorfor gjør vi det?

Kommunen rengjør hovedvannledningsnettet for å forhindre begroing og for å sikre god vannkvalitet ute på kommunens vannledningsnett.

Ved rengjøring åpnes det ventiler i vannkummer, slik at det spyles ut store mengder vann på kort tid. Vannet i vannledningene får da så stor hastighet at det tar med seg slam som er blitt avleiret på innsiden av rørveggen. Det spyles til vannet er blitt klart.

Brunt og grumsete vann

Mens spylingen pågår kan vanntrykket bli dårligere, og noen abonnenter kan bli helt uten vann. Det anbefales å ikke benytte maskiner som er tilkoblet vann under spylingen, samt å begrense tappingen fra vannledningsnettet til et minimum. 

Dersom huseiere bruker vann samtidig som det foretas spyling, kan de få grumsete vann inn i huset. Misfarget vann kan også forekomme etter at arbeidene er avsluttet. Prøv da å tappe kaldtvann, helst fra første tappested etter hovedstoppekran, og la vannet renne inntil det blir klart.

Luft i vannet

Etter spyling eller annet arbeid på ledningsnettet kan det forekomme luft i vannet. Luft i vannet er ikke farlig og er som regel et midlertidig problem. Luft som blir fanget i rørsystemet forsøker å komme seg ut, ofte via høyeste punkt. Luften vil etter en stund forsvinne ved at man bruker vann og dermed lar luften komme ut av vannledningen.