Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

SU og Skolemiljøutvalg MKOS

1.Kvalitet

Kvalitet er hele miljøet rundt og det er derfor vanskelig å plukke ut enkeltting som skaper kvalitet fordi kvalitet er sammensatt. Likevel ønsker SMU MKOS å trekke frem at lærertetthet er viktig, og at alle elever skal bli sett og får tilstrekkelig oppfølging. Tryggheten som da skapes, fører til læring og mestring.

Svar på elevundersøkelsen kan være en indikator på hva elevene opplever som god kvalitet i skolen. Elevrådsrepresentantene sier at den gode relasjonen med både voksne og barn på skolen er viktig for trivsel.

God kvalitet er trygge rammer, som sier noe om personer, trivsel, at alle skal ha minst en god venn, gode relasjoner mellom voksen-barn og barn-barn. 

Det kan være sårbart her på skolen ved at ikke alle har en god venn fordi miljøet blir for lite. Det er også derfor viktig å legge til rette for mestring, det vil være en stor verdi for barna å kjenne på at de mestrer noe.

Skolen speiler samfunnet, og det har vi mulighet til her i bygda. Nærmiljøet er viktig for kvaliteten, og at barna har en nærskole og slipper å ta buss.

Hvis man ser langtidsperspektivet ønsker vi at barna som vokser opp her skal bosette seg her når de blir eldre.

 

2.Struktur

Hvis et alternativ må velges, ønskes alternativ 2 – Bevare og styrke ledelse ved de små skolene.

Det savnes et alternativt scenario som kunne omhandle tiltak for rekruttering av lærere til skolene. Det kommer ikke tydelig frem at de nevnte scenarioene tilsier at kvaliteten i målselvskolen blir bedre.

 

3.Skolekretsgrense

SMU ønsker ikke å svare på spørsmålet da vi tenker at det ikke skal være et alternativ å legge ned skolen.

Det å dele opp skolekretsen vil føre til at bygda blir splittet og barna blir delt til forskjellige skoler. Barn vil kanskje ikke ha kontakt med andre barn i bygda når de ikke har det felles møtepunktet på skolen.

Ingen alternativ er tilfredsstillende fordi det er for tidskrevende med skoleskyss. Skoleskyss er uten tilsyn, og dette legger ikke til rette for trygge rammer.

 

4. Eventuelt virkningspunkt

Hvis en endring skulle skje, når? 

SMU MKOS Ønsker ikke å svare på spørsmålet fordi vi ikke anser det som et alternativ å legge ned skole.

 

5.Prioritering

Bør reduksjon i økonomiske rammer løses gjennom reduksjon i stillinger i tråd med elevnedgang ved de enkelte skoler eller strukturendringer?

Vanskelig å svare da det er et spørsmål konkret i forhold til tall og vi har ikke det innblikket gjennom faktagrunnlaget. 

Følge faktagrunnlaget er skolen for liten til å kunne drives om 5-10 år, noe vi tenker er for langt frem i tid til å ta stilling til nå, og vi kan ikke vite om det blir en realitet.

 

6.Høringsspørsmål fra barn

Uttalelse fra elevrådet ved MKOS: 

Elevrådet har diskutert noen av høringsspørsmålene rundt skolestruktursaken, og vi ønsker å komme med en uttalelse.

Vi mener at skolen vår, MKOS, ikke skal legges ned. Vi synes det er viktig at alle får tilbud om læring og får seg en jobb i framtida. Det er viktig at det er skole i nærmiljøet og at læringen skjer her vi bor.

Vi synes de viktigste egenskapene til de voksne som jobber på skolen er at de er trygge og gode i jobben sin. I dag er alle elevene trygge på sine lærere. Vi har et godt miljø der alle kjenner alle, vi trives, vi kjenner på trygghet, og vi omgås og hjelper hverandre der det trengs på tvers av alder og klasser.

Ved en eventuell nedleggelse er vi redde for at også barnehagen blir nedlagt etter hvert. Det vil i så fall kunne føre til fraflytting, og en uheldig 'forgubbing' i bygda.

En negativ konsekvens ved skolebytte er at det blir lang bussvei for mange av oss. Vi blir mer sliten og trøtt, og umotiverte for skole. Dagene blir lange med både buss til og fra skole, og lekser og fritidsaktiviteter på ettermiddagen.

På MKOS er det god overgang fra barnehage til skole/SFO, og det føles trygt. Vi synes vi har et godt samarbeid mellom barnehagen og skolen/SFO.

Vi vil ikke at ungene i bygda skal splittes og gå på forskjellige skoler. Hvis en nedleggelse blir helt nødvendig vil vi helst at alle skal gå på Olsborg skole i stedet for Bjørkeng. Hvis vi må til Bjørkeng, vil vi uansett gå ungdomsskolen på Bardufoss. Men vi mener først og fremst at MKOS skal bestå!

Vi tror det blir vanskelig å starte på en ny skole med mange nye elever og nye voksne, vi mister da våre trygge og gode lærere som vi har i dag.

Vi er villige til å protestere og gå i demonstrasjonstog hvis det blir snakk om å legge ned skolen vår!

Med hilsen elevrådet ved MKOS

 

Uttalelser fra syv førskolebarn (kommende 1.klassinger på MKOS høsten 2024):

 

Hva synes du om at MKOS kanskje skal stenges?

-At det kanskje blir litt synd,

-Dårlig fordi jeg vil gå på denne skolen.

-Viser tommel ned. Nei.

-Ikke steng skolen, fordi vi skal gå på skolen her. Atmed barnehagen. Barnehagen sitter fast i skolen så da blir barnehagen også ødelagt.

-Ikke fint, for da er vi nødt til å begynne nede på Olsborg.

-Ikke fint at de kanskje skal stenge skolen.

-Jeg synes de ikke skal stenge skolen.

 

Hvilken skole vil du begynne på?

-Denne skolen. For her kjenner jeg alle.

-Denne skolen, fordi den er gøy å være på.

-Skolen her.

-MKOS. Det er jo den som står rett atmed oss (barnehagen)

-Den her skolen. Fordi jeg synes den er fin.

-Øverbygd

 

Hva er viktig for at man skal trives på en skole?

-Få seg venner, enda flere.

-Bare gå på denne skolen, at man har venner.

-At dem har leker.

-Lære ting.

-Ha det gøy og at man får ha det fint.

-Leke en gøy lek.

-At man er snill, viktig at man må kanskje trøste andre som skrik. Si ifra hvis det skjer noe.

 

Er det noe du vil si til de som bestemmer over skolene i Målselv?

-At skolen ikke blir lagt ned.

-Jeg vil ikke at denne her skolen skal bli nedlagt.

-Nei til at denne skolen skal bli lagt ned.

-Nei takk at dere legger ned skolen.

-At denne skolen er fin å leke på.

-Jeg har begynt her, jeg er en ny elev.

 

7.Andre høringsinnspill

Snu det til et motiverende arbeid med å finne bedre kvalitet, men ta bort scenarioene som kan oppfattes provoserende. Kommunen må satse på bolyst, gjøre det enklere for folk å få bygge i Mellombygd, slik at det kommer flere barnefamilier.